• FORSIDE
  • TEAMUDVIKLING
  • arbejdsmiljø og trivsel
  • Mediation
  • KONSULENTYDELSER
  • OM mig
  • KONTAKT

kan man virkelig vende en fastlåst konflikt og tilstand til noget godt og konstruktivt?





Og hvad er Mediation egentlig for noget?


Mediationstilgangen som konfliktløsningsmetode adskiller sig fra andre metoder ved at lægge vægt på dialog, lytning og ikke mindst, at konflikter eller uenigheder gennem mediationstilgangen kan omdannes til udviklingsveje for nye planer, strategier og visioner og dermed være afsæt for en vind-vind løsning.


Mediationstilgangen kan være et vigtigt værktøj i udvikling af en kultur, der rummer plads til den enkelte medarbejder og leders relevante og rimelige behov, bekymringer og interesser. Mediation går bag ved konflikten og uenigheden fordi det oftest er her kilden til konflikten og dermed løsningen ligger.


Mediationstilgangen er et redskab til at håndtere hverdagens og arbejdslivets uundgåelige konflikter og kan være med til at skabe bedre trivsel og arbejdsmiljø.



Ring og hør mere om mulighederne

Faserne i en mediationsproces





Mediationens brændpunkt ligger i at få parterne til at tænke i interesser og behov i stedet for påstande.


Mediationsprocessen kan opdeles i 5 faser:

1) Parternes redegørelse for konflikten

2) Afgrænsning af problemet

3) Opstillling af løsningsmuligheder

4) Forhandling om løsning

5) Endelig aftale


Når parterne redegør for konflikten, er det tit første gang de kommer med en samlet redegørelse af, hvordan de opfatter konflikten. Det er også første gang den anden part hører synspunkt, holdninger og behov, på en samlet måde, der kan føre til forståelse. I de fleste mediationer begynder de spæde skud af forståelse mellem parterne allerede i denne fase.



sådan foregår processen





  • Mediation er en lukket, fortrolig og frivillig proces. Det er vigtigt at parterne har et reelt ønske om at få løst konflikten. Det er desuden vigtigt, at parterne er aktive og villige til at give oplysninger, for dermed at bidrage til en fælles forståelse. I forbindelse med at mediator styrer processen, så hjælper mediator ligeledes parterne ved at stille åbne spørgsmål, som: hvad skete der, hvilken betydning tillægger du osv.
  • Mediator skal undlade at give sine synspunkter til kende både om hvorledes en sådan sag efter mediators mening bør løses, men også om hvorledes en sådan sag eventuelt vil blive afgjort ved en retssag.
  • Mediator skal hjælpe parterne i at tænke i interesser og behov i stedet for krav og påstande. Mediator har desuden en vigtig opgave i at få parterne til at fokusere på fremtiden.
  • Mediator skal desuden undersøge om konfliktens parter har sårede følelser, idet det er vigtigt at sådanne følelser får luft, så de ikke blokerer for mediationen, men også så følelserne ikke giver brændstof til en fornyet konflikt.
  • Mediator har en vigtig rolle med at sørge for, at parterne føler sig lige godt behandlet, og at de får lige muligheder for at komme til orde.


LAILA LEERHOLM
Jurist, mediator og coach

Grønlandsgade 34
7430 Ikast

Telefon: 26241977